A helyes táplálkozást szervezetünk frissességgel és egészséggel hálálja meg. De vajon hús vagy zöldség? Vaj vagy margarin? Az ember valójában növény- vagy húsevő? Mit diktál a trend, és mi az igazság? |
 |
Tágabb értelemben tápláléknak számít minden inger, amit környezetünkből befogadunk. Ennek megfelelően az egészség titka, ha testünket, lelkünket és szellemünket egyaránt tápláljuk. Hagyományos értelemben a táplálkozás csak az evést jelenti, mely azonban szervezetünk egyik legfontosabb energiaforrása. Ha jól csináljuk, kisebb erőfeszítéssel és káros mellékhatások nélkül óriási energiák birtokába juthatunk. Sajnos a mai rohanó élet nem kedvez az egészséges táplálkozásnak: sok félkész, mesterséges, tartósított ételt eszünk, és azt is kutyafuttában, ami egyáltalán nem „emésztésbarát”.
A jó emésztés titka
Az emésztőrendszeren keresztül bevitt táplálékok közül a szénhidrátokat, fehérjéket és zsírokat le kell bontanunk, hogy szervezetünk hasznosítani tudja őket. Ez a „nagy átalakítás” komoly feladat, egy kiadós étel megemésztése például felér egy többórás fizikai munkával, ezért érdemes meggondolni, mire és mennyi energiát fordítunk. Az emésztés a nyál segítségével már a szájüregben elkezdődik. Ha nem rágjuk meg rendesen az ételt, ez a fázis kimarad, és a következő „résztvevőre”, a gyomorra plusz teher hárul. A táplálék akár 8 órát is eltölthet a gyomor savzuhatagában, mielőtt a
 |
patkóbélen keresztül továbbhalad a vékonybélbe, melynek emésztőnedvei az epe és a hasnyál munkájára rásegítve tovább bontják. Itt, a mintegy 4-5 órányi idő alatt felszívódás is történik a vékonybél falán keresztül. Ezután a szervezet számára hasznosítatlan anyagok a vastagbélbe jutnak, ahol akár 16 órát is eltölthetnek, miközben emésztés már nem történik, csak a víz és az ionok felszívódása. A vastagbélben hasznos baktériumok és gombák élnek, melyek a bélflóra megfelelő összetételéért felelnek, védenek a betegségektől, és vitaminnal látják el szervezetünket. Ha az általuk fenntartott rend felbomlik, elszaporodnak a káros mikroorganizmusok, ami a bél önmérgezéséhez vezet. Az alapos rágáson kívül tejsavak, erjesztett tejtermékek fogyasztásával segíthetjük a baktériumok és gombák munkáját. A tovább nem hasznosítható anyagok végül a végbélben összegyűlnek, és eltávoznak.
Ha nem megfelelő mennyiségben, összetételben és időben fogyasztjuk ételeinket, romlik az emésztés hatékonysága, a tápanyagok nagy része rothadással bomlik le, melynek során mérgező anyagok keletkeznek. Ez fáradékonysággal, fejfájással, puffadással és émelygéssel jár, súlyos esetben gyulladásokat, allergiát, ízületi fájdalmakat és érelmeszesedést is okozhat. |
Növény kontra hús?
Sok vita folyik arról, hogy az ember valójában növény- vagy húsevő-e. A vizsgálatok során állatokkal hasonlították össze az ember anatómiai, élettani funkcióit, melynek eredményeképpen megállapítható, hogy inkább a növényevőkhöz hasonlítunk. Fogazatunkon, a vizelet összetételén és az epe kémhatásán kívül a teljes tápcsatornánk nagyban különbözik a ragadozókétól, akiknek a gyomra magasabb savtartalmú, így alkalmasabb a kevés rágással bejutott hús emésztésére. A növényevők és az ember esetében a tápláléknak
több időt kell töltenie a szájban. A húsevők bélrendszere testhosszukhoz képest rövid, hogy a hús lebontása során keletkező méreganyagok gyorsan távozhassanak a szervezetből, míg a növényevők és az ember tápcsatornája testéhez képest hosszabb, mert elvileg nincs szükség méreganyagok ürítésére. Ezért ha sok húst fogyasztunk, a rothadásból származó káros anyagok nem tudnak gyorsan eltávozni, felszívódnak, és megbetegítik a szervezetet.
Van-e jó megoldás?
Megbetegedhet a helyesen táplálkozó, de keveset mozgó, túl sokat idegeskedő ember, és maradhat egészséges az, aki időnként elcsábul egy-egy egészségtelenebb falatra, de egyébként testileg-lelkileg kiegyensúlyozottan él. A legfontosabb, hogy bármire is esküszünk, igyekezzünk kerülni a szélsőségeket. Táplálékaink inkább növényi alapúak legyenek, kerüljük a túl sok hús (különösen a sertés és vörös húsok), zsír, finomított cukor és alkohol fogyasztását, a mesterséges ízfokozókat, adalékanyagokat és a finomított, rostszegény ételeket. Helyette válasszunk a méreganyagok megkötésében fontos rostban gazdag ételeket, teljesőrlésű gabonákat, hántolatlan vadrizst, szóját, gombát, zöldségféléket és gyümölcsöt. A tejtermékek közül a legegészségtelenebb a tehéntej, könnyebben emészthető a kanca-, a kecske- és a juhtej. Fogyasszunk joghurtot, kefírt és kecsketúrót, fehér cukor helyett pedig mézet, juharszirupot és maltózt. A zsírnál és margarinnál jobb a tisztított vaj, sütéshez pedig a magas hőmérsékletet jól bíró pálmaolaj. | |
| |